divendres, 1 de novembre del 2013

Pesadilla Antes de Navidad

"Just because i can not see it, doesn't mean I can't believe it"

"Pesadilla antes de Navidad" és una pel·lícula que va nàixer fa vint anys enrere gràcies a la meravellosa i misteriosa ment de Tim Burton quan treballava en el  que seria el fracàs comercial més gran de disney: el clàssic "Taron y el caldero mágico". Avui en dia la pel·lícula del Burton encara és tot un fenomen i una de les millors marques del director. Va suposar tot un èxit per a la crítica però desgraciadament no va aconseguir l'èxit comercial que la Disney esperava, però amb el temps ha anat convertint-se en tota una pel·lícula de culte que ha anat guanyant fama amb els anys. Va ser nominada a un premi de l'Acadèmia i la repercussió que va tindre la forma d'animació utilitzada anomenada "stop-motion" va ser de gran importància ja que, encara que aquesta puga ser una de les millors aportacions de la tècnica, ens ha donat l'oportunitat de conéixer meravelles com "Los mundos de Coraline" o "La novia Cadàver". Aquesta segona va ser durament criticada per la seua semblança amb "Pesadilla antes de Navidad" i es que ara és una de es pel·lícules més volgudes d'animació i està present en el cor de moltes les persones.
Una vegada que coneixem un poc la repercussió de la pel·lícula, perquè no l'analitzem i veiem perquè és perfecta per a una nit de Halloween?


La pel·lícula és originalitat pura i dura. Comença amb la presentació d'un bosc que conté totes les portes a les ciutats de les festivitats més famoses dels Estats Units, i directament ens endinsa a la del Halloween, la ciutat on es desenvoluparà tota la trama. I dins d'ella, com no, estan celebrant la nit més terrorífica de l'any, la de Halloween. 
Al pur estil disney, i es que la pel·lícula es veu molt repercutida per aquest estil de fer pel·lícules animades, mitjançant un meravellós número musical ens presenta tots els personatges de la ciutat i al més important. El rey del mal, el Jack Skeleton. Un personatge molt complex i interessant que té una lluita interna ja que no es sent complet i està cansat de fer sempre el mateix. I es que treballar 365 dies a l'any per a fer sempre la mateixa història deu ser esgotador. Al mateix temps coneixem a la Sally, que encara que es presenta com un personatge secundari, podria ser una co-protagonista més. Aquesta és un personatge que encara té més força que el Jack encara que queda un poc a l'ombra. Ella és ni més ni menys que el producte d'una ment malalta que l'ha creada com podria ser el Doctor Frankenstein i el seu producte experimental.  Ella és tot un monstre que ha evolucionat i ha aconseguit el milagre de tindre sentiments i poder raonar, de forma i manera que acaba enamorada del rey del mal. No cal dir que el personatge més original de tot és Zero, el fantasma que fa referència a Rudolph i el que compleix la mateixa funció que aquest. 


A primera vista, i per com he encaminat la trama, es podria dir que és una pel·lícula amorosa i és cert, ho és. El Jack intenta desfer-se de la frustració canviant la seua forma de ser, el seu món, la gent que el rodeja. S'obsessiona en convertir-se en una cosa que no el pertany i amb l'intent quasi es destrueix a ell mateixa i a un món que no és seu. El món del nadal. Però ho entén a temps, la seua decisió no era la solució, la Sally li obrirà els ulls per a que es done conter de que l'únic que necessita és algú al seu costat. 
Donc sí, la trama no té més, no és res de l'altre món i podriem dir que està un poc vista però es que està rodejada de tanta genialitat i vista desde punts tant diferents que es converteix en tota una nova història per descobrir. Cada detall de la pel·lícula és fantàstic i té grans punts forts que la fan un producte firme i contundent com serien els personatges o la banda sonora. Tota una novetat. 

I perquè es perfecta per a una nit de Halloween? Doncs és obvi. El seu ambient tètric tant característic del Burton, personatges malvats com ho serien bruixes, vampirs, fantasmes, morts, etc... l'animació tan extravagant, el disseny general... Es desenvolupa en el món de la pròpia festa i fa referència a aquesta. Però sobretot perquè és perfecta per a parlar i buscar tots els grans tòpics coneguts del cine de terror. Segur que hi apareixen en qualsevol moment. 
Si encara no l'heu vist ara és el moment ideal per a donar-li una oportunitat. No vull parlar més d'ella, és una pel·lícula que s'ha de viure. On has d'emocionar-te en els temes musicals, has de sofrir en els moments més terrorífics i has de gaudir del món tan perfectament creat. Per moltes vegades que la vegis sempre descobriràs algun detall magnífic nou. 


Per cert, potser l'entrada de "El retorno de la brujas" no estiga per a aquesta nit. Si us fa curiositat potser la faça un altre dia. Demà continuem amb l'especial Halloween a la Nit del Divendres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada